Tutustu Tia-Mariaan
Hei olen Tia-Maria ja työkavereiden kesken Tiitu. Olen työskennellyt harjoittelijana ja asiantuntijana huhtikuun alusta. Taustaltani olen ihmismaantieteilijä Helsingin yliopistosta, mikä siis käytännössä tarkoittaa opintoja alueellisesta näkökulmasta yhteiskunnan ilmiöiden parissa. Erityisesti olen sukeltanut kaupunkipolitiikan ja kaupunkisuunnittelun syövereihin, mutta lisäksi olen perehtynyt ympäristö- ja eu-politiikkaan, sekä siihen miten ne vaikuttavat Suomen eri alueisiin. Valmistuin keväällä kandiksi ja nyt syksyllä alkavat maisteriopinnot.
Missä liiketoiminnassa olet tehnyt harjoittelusi?
Olen tehnyt harjoitteluni ja työskennellyt FCG:hen kuuluvassa MDI nimisessä aluekehittämisen yksikössä. MDI:llä puuhaa laaja joukko osaajia. Minä olen sijoittunut kaupunkisoluun eli kaupunkiaiheisten töiden ryhmään ja olenkin kulkenut nimellä kaupunkipolitiikan harjoittelija.
Minkälaisia työtehtäviä olet päässyt tekemään?
Työnkuvani on ollut varsinkin harjoittelun alussa hyvin moninainen, sillä olen päässyt tekemään käytännössä kaikkia kaupunkeihin liittyviä työtehtäviä meidän yksikössä. Toukokuussa olin järjestämässä Suomen kaupunkialan asiantuntijoille Maailman parhaiden kaupunkien symposiumia, jossa vieraili kahden päivän aikana lähes 200 ihmistä. Käytännön hommat tavaroiden siirtelystä vieraiden vastaanottoon asti tulivat tutuiksi. Lisäksi pääsin suunnittelemaan tapahtumaan liittyvää kaupunkipolitiikan viestintää ja pohtimaan tapahtuman ohjelmasisältöjä. Kesän mittaa olen päässyt kiinni myös vähän arkisempiin työtehtäviin: Olen valmistellut tarjouksia kaupunkiaiheisiin tarjouskilpailuihin, ollut mukana toteuttamassa Helsingin ydinkeskustan elinvoiman kehittämistä koskevaa projektia, tehnyt dokumenttianalyysiä Suomen edellisestä EU:n aluekehitysrahoituskaudesta ja laatinut alueellista investointikartoitusta rakennusyhtiölle.
Mikä on ollut harjoittelussa parasta?
Parasta on ollut mukavat työkaverit, joiden kanssa on voinut puhua aiheesta kuin aiheesta. Alalla on mahtavia ihmisiä ja tällaiselle ihmisten ihmiselle se on ollut kultaa! On myös ollut hienoa, kuinka paljon vastuuta on saanut, jos sitä on halunnut ottaa. Olen päässyt näkemään laajasti, mitä kaupunkialalla tapahtuu ja mihin suuntaan ala on kehittymässä.
Mikä on ollut harjoittelun aikana vaikeinta?
Vaikeinta on ollut se, että työmäärä ei aina jakaudu tasaisesti – toisinaan tehtäviä kertyy tiettyihin ajankohtiin enemmän. Tämä vaatii joustavuutta ja hyvää ajanhallintaa, jotta kaikki saadaan hoidettua kunnolla. Myös suuri vastuun määrä on ajoittain tuntunut haastavalta, mutta onneksi meidän yksikössä autetaan aina toisia.
Mitä haluaisit sanoa harjoittelupaikkaa etsivälle?
Oma polkuni FCG:llä alkoi aktiivisesta otteesta työnhaussa: olin suoraan yhteydessä paikkaan, joka kiinnosti, ja kerroin omasta osaamisestani. Olen huomannut, että erityisesti konsultoinnin alalla tällaista aktiivisuutta arvostetaan, ja se otetaan positiivisesti vastaan. Ala pyörii idearikkaiden ihmisten ympärillä, jotka verkostoituvat ja kokeilevat yhdessä uutta. Siksi suosittelenkin harjoittelupaikkaa hakeville, että kannattaa ehdottaa kiinnostaville työnantajille, minkälaisia hommia voisi tehdä. Perinteisen työnhaun yhteydessä on myös hyvä miettiä, mikä on se yksi asia, jossa olet erityisen hyvä tai joka sinua eniten kiinnostaa. Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen – työelämä on siitä hieno paikka, että uusien projektien kautta pääsee muokkaamaan omaa suuntaansa.